Vanliga frågor

vad är global uppvärmning?

Alla utsläpp av växthusgaser (koldiox, metangas etc) ger upphov till en växthus effet dvs solens strålar reflekteras ner igen i allt större grad, dvs det blir liknade effekt som ett växthus där värmen stannar kvar av glaset. Den här effekten är global under 1900-talet steg den globala genomsnittstemperaturen med 0,74 ± 0,18 °C

Vad betyder ekologi?

Det är skillnad på ekologi och ekologiskt, ekologi behandlar bl.a. en arts livsmiljö eller habitat, hur populationerna är sammansatta. Ekologiskt däremot innebär att en produkt är tillverkad utan kemiska bekämpningsmedel, handelsgödsel och GMO. Dessutom ska djuren få utlopp för sina naturliga beteenden samt förädling av livsmedel utan syntetiska tillsatser.

Vad är miljövänligt?

Vad som är miljövänligt är inte helt enkelt, de flesta produkter innebär en belastning på miljön på ett eller annat sätt. Så det bästa sättet att leva miljövänligt och klimatsmart är att minska sin konsumtion, och när man köper produkter så är det produkter med bra och hållbara material. Ju färre utsläpp en produkt eller aktivitet ger, desto mer miljövänligt är det.

Vilka material är miljövänliga?

Generellt bruka material som är förnyelsebara ses som bra material, dvs framtagen från naturen såsom bambu, jute, lyocell och bomull. Medans dem syntetiskt tillverkade av olja så som plaster och syntetfiber. Men även återvunna material kan vara bra miljöval, som återvunnen ull, bomull eller polyester. Men en del återvunna material så som fleece bör undvikas då den kan släppa ifrån sig mikroplaster som förorenar hav och sjö. Men även material som ger upphov till mycket koldioxid vid tillverkning kan vara ett bra miljövänligt material. Här är tex stål ett bra exempel, vilket påfrestar miljön en del vi framställning, men däremot håller dessa en livstid och kan oftast återvinnas effektivt

Är tygkassen en miljöbov?

Odling av bomull kräver mycket vatten och bekämpningsmedel vilket dels skapar lokala problem då vatten och land går åt som kunde använts för livsmedel. Dessutom ger odlingen upphov till växthusgaser, bereonde hur man räknar måste en tygkasse användas 50-20 000 gånger jämfört mot en plastkasse, lite beroende på hur man räknar och väger in utöver växthusgasen Bomull är alltså inte lämpligt för tygpåsar om den inte tillverkas av restmaterial från klädesindustrin på återvunnen bomull.