Om oss

MiljöSmarta.Se

Här på miljösmarta.se samlar vi produkter som vi tycker är bra för miljön. Tanken till sidan uppkom när debatten om engångsplastpåsen drog igång. Vi tänkte att det så många prylar i hemmet som är onödiga och vad mycket som bara är engångsprylar och vilket slöseri med resurser det är. Ett annat problem vi insett är att oftast används inte optimala material för en produkt, de tillverkas helt enkelt inte för att hålla utan för var billiga och hålla tillräckligt länge. Det är detta vi vill ändra vi kommer att leta efter hållbara alternativ i bra material.   

 

Vad är Miljöproblemen?

I media är det mycket tal om koldioxid och dess påverkan på klimatet där global uppvärmning målas upp som det största hotet. Men det är inte bara koldioxid som är ett problem, det finns flera andra växthusgaser samt en rad andra miljöproblem dels på global men även på lokal nivå. Vi har problemen med mikroplaster och plast i haven som fastnar i djurens magar och skapar problem. Vi har övergödning av sjöar och hav med följder som algblomning och upphov till syrefattiga hav och artdöd, du kan läsa mer om det här på WWF. Det är enbart de lokala miljöhoten vi har omkring oss här, runt om i världen finns det områden som är förstörda pga aggressiv produktion. 

 

Jämför man t.ex. plastpåsen och tygpåsen i bomull som ofta framhålls som ett miljövänligt alternativ märker man att det inte är så enkelt. På ytan kan man tro att en naturlig framställd produkt är bättre, det kan den vara men det beror på hur den används.

Ser man på bomullspåsen så kräver den mycket vatten, gödning, yta och bekämpningsmedel, den påverka dels miljön globalt genom koldioxiden som förbrukas vid odling men även lokalt genom gifter och uttorkning I området den odlas. En plastpåse belastar miljön mindre om den används rätt och inte slutar I naturen där problem med mikroplaster är ett ökande problem.

 

Dock måste man räkna på hur många plastpåsar man sparar in, om man återanvänder sin tyggkase en 2-300 gånger och därmed sparar in lika många plastpåsar, då börjar man gå plus om man ser på dess påverkan växthuseffekten.

 Vad gör vi?

Vi på miljösmarta.se anser att överkonsumtion och slitt/släng samhället är den största boven. All konsumtion belastar miljön på ett eller annat sätt, därför tror vi på prylar som håller länge och används länge tro vi leder till en mer hållbar utveckling. Vi försöker tänka på de flesta miljö aspekter när vi väljer produkter, vi kommer fokusera på material som har lägre klimatpåverkan som jute, bambu och andra naturliga fiber. För vist är det lite onödigt med mjuk bomull till en påse som man inte direkt gosar med?

 

Vi vill att det inte ska vara en kostnad att leva lite miljösmartare, snarare tvärtom. Mindre slit och släng och därmed nyinköp spar både på plånbok och miljö.

  

Vår syn på ekologiska produkter.

 Att en produkt är ekologiska behöver inte betyda den är miljövänlig, tvärtom är ofta en ekologisk produkt en större belastning på miljön. Tar man till exempel ekologisk bomull kräver den mer vatten och yta, den är därför sämre om man ser på koldioxid belastningen, men använder mindre bekämpningsmedel så bättre för närmiljön I form av djurliv och människorna som lever där.

 

Dessutom ökar priset så har vi ett bra material som t.ex. jute som dels använder lite vatten och bekämpningsmedel så föredrar vi att tillgängliggöra den till fler än att ha en ekologiska variant som kostar mer men används av förre. När vi tänker på miljövänliga kläder så kommer vi tänka på material, framställning och transport för att hitta de med lägst miljöpåverkan

 
Kontakt
Kundtjänst öppen Mån-Fre 17.00 - 21.00 via telefon (0)73-9960937. Övrig tid nås vi via e-mail. info@miljosmarta.se
Adress:

Auroea International AB
Såningsvägen 215
175 52 , Järfälla

 Vi innehar F-skattesedel samt moms, Org Nummer: 556900-2859